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Siembra

 ISSN 2477-8850

MARTINEZ-SALVADOR, Laura Elena    REYES-JAIME, Alejandra. Sustainability in Protected Designations of Origin (PDO) in the European Union: An approach from a Systematic Literature Review. []. , 8, 2, e3288. ISSN 2477-8850.  https://doi.org/10.29166/siembra.v8i2.3288.

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Protected Designations of Origin (PDO) safeguard and recognize food products with specific qualities resulting from their origins. This topic has been of recent interest to academics. Nonetheless, research that addresses sustainability in PDOs is still scarce. Thus, this paper aimed to identify the way the link between PDO and sustainability topic has been approached in recent research, especially on geographical spaces with a great history of use and exploitation of PDO figures, such as the European Union (EU). A systematic literature review methodology was selected by applying the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) methodology, and by using Scopus, WoS, and Science Direct database between 2005 and 2021. From this screening process, 41 eligible studies were selected, and a qualitative and quantitative analysis was performed on the selected sample to address the following elements: (1) timeline growth on the field of knowledge; (2) food type product analyzed in the research; (3) research’s geographical location; (4) methodologies used, and (5) sustainability term’s combinations and its link to food type product. The results showed that sustainability in PDO’s research in the EU has experienced an upwards trend and is mostly carried out in those countries with the highest volume of PDOs registration, focusing mainly on dairy and oil products. Most of them applied mixed methodologies to assess an interdisciplinary sustainability perspective from its social, economic, and environmental dimension, being sustainable production systems the most common term used in the research.

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Las denominaciones de origen protegidas (DOP) salvaguardan y reconocen los productos alimenticios con cualidades específicas derivadas de su origen. Este tema ha sido de reciente interés para los académicos; no obstante, la investigación que aborda la sostenibilidad en las DOP es aún escasa. Por tanto, este trabajo tuvo como objetivo identificar la forma en que se ha abordado el vínculo entre DOP y sostenibilidad en investigaciones recientes, especialmente en espacios geográficos con una gran trayectoria en el uso y explotación de DOP, como la Unión Europea (UE). Se seleccionó una metodología de revisión sistemática de la literatura aplicando la metodología Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyzes (PRISMA) y se utilizó la base de datos de Scopus, WoS y Science Direct entre 2005 y 2021. De este proceso de selección, se escogieron 41 estudios elegibles y se realizó un análisis cualitativo y cuantitativo de la muestra para abordar los siguientes elementos: (1) tendencia temporal en el campo del conocimiento; (2) tipo de producto alimenticio analizado en la investigación; (3) ubicación geográfica de la investigación; (4) metodologías utilizadas; y (5) combinaciones de términos de sostenibilidad y su vínculo con el tipo de producto alimenticio. Los resultados mostraron que la investigación de la sostenibilidad en DOP en la UE presenta una tendencia creciente, y se lleva a cabo principalmente en aquellos países con el mayor volumen de registro de DOP, centrándose en productos lácteos y aceite, y aplicando metodologías mixtas para evaluar desde una perspectiva interdisciplinaria la dimensión social, económica y ambiental de la sostenibilidad, siendo los sistemas de producción sostenibles, el término más utilizado en la investigación.

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