Scielo RSS <![CDATA[LA GRANJA. Revista de Ciencias de la Vida ]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/rss.php?pid=1390-859620220002&lang=en vol. 36 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.senescyt.gob.ec <![CDATA[Preliminary phytochemical characterization of the ethanolic extracts of leaf, green and ripe fruit of Terminalia catappa L. (Almendro) in Panama.]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El almendro (Terminalia catappa L.) en Panamá es de uso maderable, nutricional, medicinal, entre otros. Se sabe poco sobre los compuestos secundarios presentes en las diferentes partes de esta especie vegetal. Este trabajo tuvo como objetivo realizar la caracterización fitoquímica de la hoja verde (HN), fruto verde (FV) y maduro (FM) del almendro. El muestreo se llevó a cabo entre los meses de mayo a junio del 2017. Se colocaron las HN, FV y FM del almendro por separado en tratamiento de extracción directa con etanol al 95% durante un día. El extracto etanólico fue obtenido por filtrado de gravedad y concentrado en un rotavapor al vacío (BUCHI Rotavapor™ R-210). Se realizó un tamizaje fitoquímico para determinar los tres principales grupos de compuestos secundarios (compuestos fenólicos, compuestos nitrogenados y terpenos). También se realizó un análisis de Espectroscopía Infrarroja (FTIR) y Espectroscopía Ultravioleta-Visible (UV) para saber cuáles eran los grupos funcionales presentes. Se utilizó Past 4.02 para generar una gráfica de abundancia relativa de los compuestos secundarios presentes, y se aplicó el índice de Whittaker para evaluar el porcentaje de diferencia en la composición fitoquímica de las diferentes partes vegetales. Con estos datos se logró identificar que la caracterización fitoquímica semicuantitativa es variable para cada parte, presentando mayor abundancia de compuestos nitrogenados (alcaloides) y compuestos fenólicos (taninos, flavonoides). No se observó presencia de glicósidos cardiotónicos, ni de gomas y mucilagos. Esta información resalta que T. catappa L. es un potencial recurso para la salud, siendo de gran valor etnobotánico, farmacológico y para la industria alimenticia en Panamá.<hr/>Abstract The almond tree (Terminalia catappa L.) in Panama is for timber, nutritional, and medicinal use, among others. Little is known about the secondary compounds present in the different parts of this plant species. This work aimed to carry out the phytochemical characterization of the green leaf (GL), green fruit (GF) and ripe fruit (RF) of the almond tree. The sampling was carried out between May to June 2017. The GL, GF and RF of the almond tree were placed separately, in direct extraction treatment with 95% ethanol for one day. The ethanolic extract was obtained by gravity filtration and concentrated in a vacuum rotary evaporator (BUCHI Rotavapor ™ R-210). Phytochemical screening was performed to determine the three main groups of secondary compounds (phenolics, nitrogenous and terpenes). An Infrared Spectroscopy (FTIR) and Ultraviolet-Visible (UV) Spectroscopy analysis were performed to find out which functional groups were present.Past 4.02 program was used to generate a graph of relative abundance of the secondary compounds present, and Whittaker index was applied to evaluate the percentage of difference in the phytochemical composition of the plant`s parts. With these data, it was able to identify if the semi-quantitative phytochemical characterization is variable for each part, with nitrogen compounds (alkaloids) and phenolic compounds (tannins, flavonoids) presenting greater abundance. No presence of cardiotonic glycosides was found, or gums and mucilage. This information indicates that T. catappa L. is a potential resource for health, being of great ethnobotanical, pharmacological value and for the food industry in Panama. <![CDATA[Evaluation of PLA active biodegradable films incorporated of essential oils to inhibit microbial adhesion]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La evaluación de películas biodegradables activas de ácido poliláctico (PLA) incorporado de aceites esenciales para inhibir la adhesión microbiana se realizó mediante un diseño exploratorio fraccionario combinando los factores, cantidad de plastificante PEG 400 (10 y 20%), cantidad de aceite esencial de canela (0,5 y 1%), cantidad de aceite esencial de orégano (0,5 y 1%), concentración en unidades formadoras de colonias (UFC) de Salmonella spp. (103 y 104 UFC mL-1) y concentración de Staphylococcus aureus (103 y 104 UFC mL-1). Los resultados del ensayo de inhibición a la adhesión microbiana mostraron que el porcentaje máximo de inhibición alcanzó el 73,82 ± 0,35 %, correspondiente al experimento 7 (bce), el cual contiene 10% PEG400, 1% aceite esencial de canela, 1% aceite esencial de orégano, 103 UFC mL-1 de concentración de Salmonella spp. y 104 UFC mL-1 de concentración de Staphylococcus aureus. El análisis estadístico determinó que existe evidencia significativa (valor p = 0,0283) que indica que la concentración de Staphylococcus aureus influye en el porcentaje de inhibición a la adhesión microbiana; así como también, que la interacción del aceite esencial de canela-Salmonella spp. tiene poca evidencia significativa (valor p = 0,0711) que influye en el porcentaje de inhibición. Los resultados de inhibición están en función del tipo de bacteria, siendo mayor para las Gram positivas. Los resultados de inhibición superiores al 60% tienen como factor común la concentración más alta de Staphylococcus aureus. Por lo tanto, las películas biodegradables activas de PLA con mayor porcentaje de inhibición pueden usarse potencialmente en la industria alimentaria como mecanismo de barrera para evitar contaminación bacteriana.<hr/>Abstract An evaluation of incorporated polylactic acid (PLA) active biodegradable films of essential oils to inhibit microbialadhesion was performed using a fractional exploratory design, combining the factors, amount of PEG 400 plasticizer (10 and 20%), amount of cinnamon essential oil (0.5% and 1%), amount of oregano essential oil (0.5% and 1%), Salmonella spp. concentration (103 CFU mL-1 and 104 CFU mL-1) and Staphylococcus aureus concentration (103 CFU mL-1 and 104 CFU mL-1). The results of microbial adhesion inhibition test showed that the maximum inhibition percentage reached 73.82 ± 0.35 % corresponding to experiment 7 (bce), which contains 10% of PEG 400, 1% of cinnamon essential oil, 1% of oregano essential oil, 103 CFU mL-1 of Salmonella spp. concentration, 104 CFU mL-1 of Staphylococcus aureus concentration. Statistical analysis determined that there is strong significant evidence (p-value = 0.0283) that Staphylococcus aureus concentration influences the inhibition percentage to microbial adhesion; as well as that the cinnamon essential oil- Salmonella spp. interaction has little significant evidence (p-value = 0.0711) that influences the inhibition percentage. Inhibition results greater than 60% have the highest concentration of Staphylococcus aureus as a common factor. PLA active biodegradable films with a higher inhibition percentage can potentially be used in the food industry as a barrier mechanism to avoid bacterial contamination. <![CDATA[Modified preservation and fungalysin description for Batrachochytrium dendrobatidis]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200032&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Batrachochytrium dendrobatidis es un hongo patógeno que causa quitridiomicosis, una afección cutánea que resulta en la reducción de las poblaciones de anuros en todo el mundo, debido a las fungalisinas, su factor de virulencia más importante. Los mapas de B. dendrobatidis (http://www.bd-maps.net/) contienen la información sobre los aislamientos relacionados con B. dendrobatidis. Una alternativa disponible para la reconstitución de cepas de B. dendrobatidis es a partir de células criopreservadas, los métodos para esto se basan en el protocolo de la Organización Mundial de Sanidad Animal (OIE). Recientemente, gran parte del interés en la investigación de B. dendrobatidis se ha centrado en la secuenciación de su ADN, se encuentran disponibles los genomas de B. dendrobatidis JAM81 y B. dendrobatidis JEL423. OBJETIVO. Evaluar una forma modificada del protocolo de la OIE para la criopreservación de cepas de B. dendrobatidis y el análisis in silico de su fungalisina. Se modificó el protocolo de la OIE utilizando la cepa de B. dendrobatidis EV001, enfocado en los ítems de concentraciones de criopreservantes, antibióticos y recuperación, desde -80°C, y evaluación de viabilidad microscópica en agar hidrolizado con triptona y gelatina. Además, se utilizó Bioinformática para la determinación de características bioquímicas de la fungalisina de la cepa de B. dendrobatidis JAM81. El protocolo modificado de la OIE resultó útil para la recuperación de la viabilidad de la cepa B. dendrobatidis EV001. La caracterización de la fungalisina de B. dendrobatidis JAM81 mostró un peso molecular de 85 kDa, punto isoeléctrico de 8,33 y estructura terciaria característica que indicó que la proteína es una metaloproteinasa, tiene un dominio PepSY para la inhibición de proteasas, y un dominio catalítico asociado a destrucción de barreras proteicas.<hr/>Abstract Batrachochytrium dendrobatidis is a pathogenic fungus causing chytridiomycosis, a cutaneous affection resulting in reduction on Anura populations around the world, because of fungalysins, the most important virulence factor. The B. dendrobatidis maps (http://www.bd-maps.net/) is the dataset of information about the B. dendrobatidis -related isolates. An alternative available for reconstitution of B. dendrobatidis strains from cryopreserved cells include methods relying on the World Organization for Animal Health (OIE) protocol. Most recently, much of the interest in the B. dendrobatidis research has focused on its DNA sequencing, especially B. dendrobatidis JAM81 and B. dendrobatidis JEL423 genomes. OBJECTIVE. To evaluate a modified form from OIE protocol for B. dendrobatidis strain criopreservation, and in silico analysis of B. dendrobatidis fungalysin. OIE protocol was modified using B. dendrobatidis EV001, focused on cryopreservant concentrations, antibiotics and recovering to -80°C, and microscopic viability evaluation on Tryptone Gelatin hydrolyzed agar, besides, Bioinformatics was used for the determination of biochemical characteristics from a B. dendrobatidis JAM81 fungalysin. Modified OIE protocol was useful by viability, recovering B. dendrobatidis EV001 strain. The characterization of B. dendrobatidis JAM81 fungalysin showed a molecular weight of 85 kDa, isoelectric point of 8.33, and tertiary structure among others. This indicated that the protein is a metalloproteinase, it has a PepSY domain for protease inhibition, and a catalytic domain that destroy protein barriers. <![CDATA[The Sustainable Development Goals in America: Overview]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200045&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Los Objetivos de Desarrollo Sostenible ODS comprometen a 193 países en el mejoramiento de indicadores ambientales, sociales y económicas a través de su desempeño en 169 metas para el 2030 con el fin de lograr el cumplimiento del acuerdo de Paris. Sin embargo, las dinámicas de desarrollo en relación con los ODS cambian a través del tiempo y con ello, los países no identifican las fortalezas y debilidades en las que se visibiliza la realidad de su territorio. Además, los indicadores se han abordado de manera individual debido a que su multidimensionalidad generan resultados divergentes. En este sentido, el objetivo de esta revisión es analizar el estado de evolución de los ODS en América y particularmente en Colombia. Para analizar la dinámica de los ODS en 32 países de América, sistematizamos los datos de los indicadores oficiales de 2010 a 2019 y los indicadores de la División de Estadística de las Naciones Unidas (DENU) teniendo en cuenta variables como el Producto Interno Bruto PIB per cápita, las emisiones de gases de efecto invernadero y las energías renovables. Como se esperaba, los países presentaron diferente fortaleza en el desarrollo de los indicadores relacionados con sinergias y antagonismos de los ODS. En este sentido, se logró encontrar amplia distribución en el avance de los ODS, encontrando a nueve países que lograron cumplir por lo menos en un objetivo la totalidad de las metas, lo que permite visibilizar que cada una de las naciones, ha tomado iniciativas gubernamentales para lograr el desarrollo y la calidad de vida de sus pobladores.<hr/>Abstract The Sustainable Development Goals (SDG), commit 193 countries to improving environmental, social and economic indicators through their performance on 169 targets by 2030 in order to achieve compliance with the Paris Agreement. However, development dynamics in relation to the SDGs change over time and with this, countries do not identify the strengths and weaknesses in which the reality of their territory is visible, in addition to the indicators they have been addressed individually because its multidimensionality generates divergent results. In this sense, the objective of this review is to analyze the state of evolution of the SDGs in America and particularly in Colombia. To analyze the SDG dynamics in 32 countries of America, we systematize the official indicator data from 2010 to 2019 and United Nations Statistics Division (UNSD) indicators taking into account variables such as per capita gross domestic product, greenhouse gas emissions and renewable energies. As expected, the countries presented different strength in the development the indicators related to synergies and antagonisms of the SDGs. Also, it was possible to find a wide distribution in the advancement of SDGs, finding nine countries that managed to meet at least one of the goals, which allows make visible that each of the nations has taken government initiatives to achieve development and quality of life its inhabitants. <![CDATA[Aptitude of Coffee (Coffea arabica L.) and Cacao (Theobroma cacao L.) crops considering climate change]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200060&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Se evaluaron las zonas de aptitud actual y futura para los cultivos de cacao (Theobroma cacao L.) y café (Coffea arabica L.), en escenarios de cambio climático en la región del Soconusco, Chiapas, México y se definieron las áreas donde aumentó o disminuyó la aptitud de la tierra. Lo anterior permite tener información para recomendar su manejo y conservación. Se emplearon dos metodologías: ponderación de factores y factores limitantes; ambas con base en los valores óptimos y extremos de tolerancia de cada cultivo para cada requerimiento edafoclimático. Con la primera, se determinaron las áreas potenciales para el establecimiento de los cultivos; con la segunda, se diferenciaron las combinaciones de las variables ambientales que tuvieron lugar dentro del área de estudio. Se evaluaron escenarios de cambio climático y se determinó la distribución y superficies de aptitud. Además, se realizó una comparación entre aptitud actual y futura de ambos cultivos para cuantificar el impacto del cambio climático. Los resultados indican que la aptitud futura de la tierra tendrá una disminución de las áreas potenciales para el establecimiento de ambos cultivos de entre 4,5 y 4,8% para café y de 7,2 a 9,3% para cacao.<hr/>Abstract The areas of current and future aptitude for cocoa (Theobroma cacao L.) and coffee (Coffea arabica L.) crops were evaluated, in climate change scenarios in the Soconusco region, Chiapas, Mexico and the areas where the aptitude of the land increased or decreased were defined. The above provides information to recommend its management and conservation. Two methodologies were used: weighting of factors and limiting factors; both based on the optimal and extreme tolerance values of each crop for each edaphoclimatic requirement. First one, for the determination of potential areas for the establishment of crops; the second one, for differentiation of the combinations of environmental variables that took place within the study area. Climate change scenarios were evaluated and the distribution and aptitude areas were determined. Also, a comparison was made between current and future suitability for both crops to quantify the impact of climate change. The results indicate that the future aptitude of the land will have a decrease in the potential areas for the establishment of both crops that range between 4.5 and 4.8% for coffee and from 7.2 to 9.3% for cocoa. <![CDATA[Effect of weir´s theoretical discharge coefficient on discharge measurements in small Andean streams]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200075&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Los Ecosistemas Andinos proveen importantes servicios hidrológicos para comunidades aguas abajo de los ríos. Debido a esta importancia, se han realizado varios estudios hidrológicos en los últimos años, con énfasis en la identificación de procesos hidrológicos e impactos de cambio de uso de la tierra. En estas investigaciones y para la operación de pequeños proyectos de riego y agua potable, los ríos de montaña se han equipado con vertederos compuestos de pared delgada para estimar los caudales. Para transformar el nivel de agua en caudal, las ecuaciones de los vertederos emplean coeficientes de descarga teóricos, los cuales no necesariamente se ajustan a las condiciones reales de campo, principalmente a la fluviomorfología del sitio y aspectos constructivos del vertedero, complicando sus mediciones. Por ello, este estudio analiza el efecto de utilizar coeficientes teóricos en lugar de coeficientes ajustados en campo. El estudio se realizó en 9 microcuencas (0,2−7,53km.) ubicadas en el Observatorio Ecohidrológico de Zhurucay, en el páramo del sur del Ecuador. Para calibrar los coeficientes, se generaron curvas de descarga mediante mediciones de dilución de sal y mecánicos. Los resultados revelaron que los coeficientes de descarga difieren de su valor teórico hasta en un 15% para vertederos de sección triangular (DCvn) y hasta un 25% para sección rectangular (DCr). El DCvn afecta 4 veces más en la estimación de caudales bajos y medios que el DCr en caudales altos. Por su parte, el aforo por dilución de sal es más preciso para caudales medios y altos, pero en caudales bajos, este sobrestima un 10%. En general, los resultados sugieren que es esencial ajustar los coeficientes en campo para evitar errores en diferentes estudios hidrológicos.<hr/>Abstract Andean ecosystems provide important hydrological services for downstream communities. Due to this importance, several hydrological studies have been carried out in recent years, with emphasis on hydrological processes identification and land use change impacts. In several studies, but also for the operation of small-scale irrigation and drinking water projects, small streams have been equipped with compound, sharp-crested weirs for discharge estimation. To transform the water level (stage) into a discharge (water rate), weir equations use theoretical discharge coefficients, which do not necessarily apply under the actual field conditions, mainly site fluviomorphology and weir construction aspects, introducing uncertainty in their measurements. Therefore, this study analyzes the effect of using theoretical coefficients instead of adjusted coefficients in field. The study was conducted on 9 micro-catchments (0,2−7,53km.) located in the Zhurucay Ecohydrological Observatory in the paramo of southern Ecuador. To calibrate the coefficients, discharge curves were generated by mechanical and salt-dilution gauging methods. Results revealed that the discharge coefficients differed from their theoretical value by up to 15% for triangular (V-notch) weir section (DCvn) and by up to 41% for rectangular weir section (DCr). The DCvn affects 4 times more in low and medium discharges estimation than DCvn in high discharges. On the other hand, salt-dilution method is more precise for medium and high discharges, but at very low discharges, it overestimates discharge up to 10%. Overall, results suggest that it is essential to calibrate the discharge coefficients in the field to avoid errors in hydrological studies. <![CDATA[Effectiveness of the use of diatoms in the filtration of waterborne bacteria]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200088&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La transmisión bacteriana al ser humano puede vehiculizarse por el agua y ocasionar enfermedades entéricas, por lo que el objetivo de la presente investigación es evaluar la efectividad del uso de diatomeas en la filtración de bacterias hidrotransmisibles. El estudio fue realizado en la Universidad Nacional de Chimborazo, Ecuador, desde octubre de 2019 a marzo de 2020, combinando técnicas de cultivo en agar sangre y agar MacConkey; cuantificación de colonias y filtración frente a tiempo y longitud de filtro. Se utilizaron 120 muestras de diluciones de cepas comerciales de Escherichia coli . Staphylococcus aureus para contaminar el agua de tal forma que se pudiera evidenciar la eficacia de la filtración en diatomeas de distinta procedencia. Los resultados fueron contrastados con los rangos establecidos por la Organización Mundial de la Salud y se realizaron controles positivos y negativos de los medios de cultivo y agua. Las diatomeas de Guayaquil fueron las que indujeron a una mejor filtración del agua frente a las diatomeas de Palmira. Al aplicar el lecho filtrante de 10 cm de diatomeas, se obtuvo un crecimiento de 86 UFC/100ml en 24 horas, mientras que al aumentarse la cantidad del filtro a 20 cm se observó un descenso de la carga bacteriana del agua en 21 UFC/100ml en 10 horas. De acuerdo al rango establecido por la OMS el crecimiento bacteriano disminuyó, lo que indica que los filtros de diatomeas tienen la capacidad de retener bacterias. Por esto, se presume que, al combinarlas con materiales adicionales como carbón activado, su potencial filtrante se incrementaría.<hr/>Abstract Bacterial transmission to humans can be carried by water and cause enteric diseases, so the objective of this paper isto evaluate the effectiveness of the use of diatoms in the filtration of waterborne bacteria. The study was carried outat Universidad Nacional de Chimborazo, Ecuador; from October 2019 to March 2020, combining culture techniques on blood agar and MacConkey agar, colony quantification and filtration versus filter time and length. 120 dilutions samples of commercial strains of Escherichia coli and Staphylococcus aureus were used to contaminate the water in such a way that the efficiency of filtration in diatoms of different origins could be observed. The results were contrasted with the ranges established by the World Health Organization and positive and negative controls were carried out on the culture media and water. The diatoms of Guayaquil were the ones that induced a better filtration of the water compared to the diatoms of Palmira. When applying the filter bed of 10 cm of diatoms, a growth of 86 CFU/100ml was obtained in 24 hours, while when the amount of the filter was increased to 20 cm, a decrease in the bacterial load of the water was observed by 21 CFU/100ml in 10 hours. According to the range established by the WHO, bacterial growth decreased, which indicates that diatom filters have the ability to retain bacteria. For this reason, it is presumed that, when combined with additional materials such as activated carbon, their filtering potential would increase. <![CDATA[Contrasting Effects of Air Pollution Assessment in two Areas of the Quito Metropolitan District, Ecuador]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200098&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Uno de los principales factores de contaminación del aire dentro de las zonas urbanas es la quema de gasolina por parte de autos, camiones ligeros y motocicletas. La quema de gasolina libera gases contaminantes como el dióxido de nitrógeno, el dióxido de azufre, el monóxido de carbono y el benceno, entre otros. Entre ellos, el dióxido de nitrógeno (NOx) es el que destaca por la concienciación de la gente sobre dicha contaminación. En esta investigación se utilizó el Método de los Precios Hedónicos (MPH) para determinar la percepción de la gente sobre la calidad del aire como indicador y estimar el efecto de los gases en el mercado inmobiliario. Se seleccionaron dos zonas del Distrito Metropolitano de Quito para evaluar los efectos de la contaminación en los inmuebles. Una con mayor concentración de gases ubicada dentro del casco histórico de Quito, y la otra con mejor calidad de aire conocida como el sector Bellavista. Los resultados de los tres modelos diferentes indicaron que una reducción de 1 (µg/m3) de NOx aumentaría un promedio de 4,54% el valor del mercado inmobiliario, lo que representa un valor de USD 2.032.326,24 para las propiedades de la muestra. Una disminución de 5 (µg/m3) aumentaría en un 22,7% el valor de las propiedades.<hr/>Abstract One of the main factors of air contamination within urban areas is burning gasoline by cars, light trucks and motorcycles. Gasoline burning liberates pollution gases such as Nitrogen dioxide, Sulfur dioxide, Carbon monoxide, benzene, besides others. Among these, Nitrogen dioxide (NOx) is the one that stands out for the people’s awareness of such contamination. We used the Hedonic Price Method (HPM) in order to determine people’s perception of air quality as a proxy and estimate the effect of gases on the housing market. We selected two areas of Quito Metropolitan District in order to evaluate contamination effects on properties. One with a higher concentration of gases located within the historic district of Quito. The other with better air quality called the Bellavista district. The results of three different models indicated that a reduction of 1 (µg/m3) of NOx would increase an average of 4.54% of the housing market value, which it represents 2,032,326.24 USD in value for sample properties. A decrease of 5 µg/m3 will increase in 22.7% of properties value. <![CDATA[Effect of embryotrophic factors at different oxygen tension for in vitro culture on the embryonic development of alpacas up to the blastocyst stage]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200113&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La alpaca es el camélido sudamericano doméstico de mayor importancia para el Perú, país que a nivel regional cuenta con el 87% de estos animales. Ya que las formas tradicionales de reproducción no garantizan su calidad genética, la reproducción in vitro es una alternativa para su mejoramiento. Este estudio evaluó la influencia de los factores embriotróficos de desarrollo epidérmico (EGF) y de crecimiento insulínico (IGF-1) y tensiones de oxígeno en el desarrollo in vitro de ovocitos de alpaca hasta la etapa de blastocistos. A partir de ovarios de animales sacrificados, se obtuvieron ovocitos que se colocaron en medio TCM-199, suplementado con piruvato de sodio, glutamina, estradiol (E2), hormona folículo estimulante (FSH), hormona luteinizante (LH), factor embriotrófico (EGF o IGF-1), 5% de suero fetal bovino y gentamicina (10.L/mL) durante 32 horas, a 38,5 .C, con 5% de CO. y humedad relativa mayor de 95%, con tensiones O. entre 6 y 20%. Posteriormente, los ovocitos fueron fecundados con semen fresco y cultivados en medio KSOMaa durante 48 horas. Los cultivos fueron diferenciados por factores de crecimiento (EGF e IGF-1) y tensiones de O. (6% y 20%), más el grupo control sin suplementar con EGF o IGF-I, para valorar las tasas de división de ovocitos y blastocistos a partir de ovocitos. Mediante análisis de conglomerados, se establecieron diferencias significativas entre los tratamientos con α= 0,05 para cada variable de respuesta, observándose la mayor tasa de divisiones de ovocitos (24,8%) con EGF a 6% de O.y la mayor producción de blastocistos/ovocito (18,4%) con IGF-1 a 6% de O. . Se concluye que la adición de factores embriotróficos y una baja tensión de O. son favorables para el desarrollo embrionario in vitro en alpacas.<hr/>Abstract The alpaca is the most important South American domestic camelid for Peru, a country that regionally has 87% of these animals. Since traditional forms of reproduction do not guarantee its genetic quality, in vitro reproduction is an alternative for its improvement. This study evaluated the influence of embryotrophic factors of epidermal development (EGF) and insulin-like growth factor (IGF-1) and oxygen tension on the in vitro development of alpaca oocytes up to the blastocyst stage. From ovaries of sacrificed animals, oocytes were obtained and placed in TCM-199 medium, supplemented with sodium pyruvate, glutamine, estradiol (E2), follicle stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), embryotrophic factor (EGF or IGF-1), 5% fetal bovine serum and gentamicin (10.L/mL) for 32 hours, at 38.5 .C, with 5% CO. and relative humidity greater than 95%, with O. tensions between 6 and 20%. Subsequently, the oocytes were fertilized with fresh semen and cultured in KSOMaa medium for 48 hours. Cultures were differentiated by growth factors (EGF and IGF-1) and O. tensions (6% and 20%), plus the control group without EGF or IGF-I supplementation, to assess oocyte and blastocyst division rates from oocytes. By cluster analysis, significant differences were established between treatments with α= 0.05 for each response variable, with the highest rate of oocyte divisions (24.8%) with EGF at 6% O. and the highest blastocyst/oocyte production (18.4%) with IGF-1 at 6% O.. It is concluded that the addition of embryotrophic factors and low O. tension are favorable for in vitro embryo development in alpacas. <![CDATA[Risks of chemical contamination in milk and its derivatives]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962022000200122&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La leche es un alimento completo y equilibrado que, junto a sus derivados, son componentes importantes de una dieta saludable en amplios sectores de la población, pues suministran proteínas, lípidos, hidratos de carbono, vitaminas, minerales y compuestos bioactivos. Sin embargo, estos alimentos son susceptibles de contaminación a partir de una amplia variedad de productos químicos, cuya presencia más allá de ciertos límites legalmente establecidos, determina una ingesta crónica de pequeñas dosis de estos compuestos. Al acumularse en el organismo, y en función de su toxicidad, tienen el potencial de ocasionar severas afecciones en diversos órganos y sistemas, constituyendo un importante problema de salud pública. Esta revisión busca describir el ingreso de contaminantes químicos (aflatoxinas, residuos de fármacos veterinarios, dioxinas, bifenilos policlorados, análogos a las dioxinas, desinfectantes y detergentes) a la cadena alimenticia, así como los potenciales efectos sobre la salud del consumidor, los Límites Máximos de Residuos de estos contaminantes establecidos para la leche bovina y los métodos más frecuentes utilizados para su detección. En base a esto, se plantean medidas tendentes a evitar este tipo de contaminación en productos lácteos, cuya calidad está estrechamente relacionada con las condiciones del medio circundante, que a su vez se asocia con actividades antropogénicas, prácticas agrícolas, de producción animal y condiciones de procesamiento.<hr/>Abstract Milk is a complete and balanced food that, along with its derivatives, represent important components of a healthy diet for the population, since they provide proteins, lipids, carbohydrates, vitamins, minerals and bioactive compounds. However, these foods are susceptible to contamination by a wide variety of chemical products, whose presence beyond certain established legal limits determines a chronic intake of small doses of these compounds. By accumulating in the body, and depending on their toxicity, they have the potential to cause serious affections in various organs and systems, constituting a major public health problem. This review seeks to describe the entry of chemical contaminants (aflatoxins, veterinary drug residues, dioxins, polychlorinated biphenyls, dioxin analogues, disinfectants and detergents) into the food chain, as well as the potential effects on consumer health, the Maximum Residue Limits of these contaminants established for bovine milk and the most frequent methods used for their detection. Based on this, measures are proposed to avoid this type of contamination in dairy products, whose quality is closely related to the conditions of the surrounding environment, associated with anthropogenic activities, agricultural practices, animal production and processing conditions.