Scielo RSS <![CDATA[LA GRANJA. Revista de Ciencias de la Vida ]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/rss.php?pid=1390-859620180002&lang=es vol. 28 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.senescyt.gob.ec <![CDATA[HETERÓPTEROS MÍRIDOS DEPREDADORES DE trialeurodes vaporariorum (WESTWOOD), EN PARTICULAR tupiocoris cucurbitaceus (SPINOLA) OBSERVADO EN CHILE CENTRAL]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Se presenta una revisión actualizada sobre heterópteros (Miridae) depredadores con potencial para el control biológico de mosquitas blancas, Macrolophus pygmaeus Rambur (anteriormente M. caliginosus Wagner), y en particular Tupiocoris cucurbitaceus (Spinola) sobre la mosquita blanca Trialeurodes vaporariorum (Westwood) (Trialeurodidae) en plantas de tabaco y tomate de invernadero en la Región Metropolitana, Chile central.<hr/>Abstract Updated information has been revised and is presented on heteropteran (Miridae) predators with potential in biolo- gical control of whiteflies, Macrolophus pygmaeus Rambur (formerly M. caliginosus Wagner), and mostly on Tupiocoris cucurbitaceus (Spinola), which has been observed preying on the whitefly Trialeurodes vaporariorum (Westwood) (Tria- leurodidae) on tobacco plants and greenhouse tomato in the Metropolitan region, central Chile. <![CDATA[ANÁLISIS EXPLORATORIO DEL DESPERDICIO DE ALIMENTOS EN PLATO EN COMEDORES ESCOLARES EN ESPAÑA]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La investigación se enmarca en una relación Universidad-Sociedad civil, que se articula en la Cátedra Bancos de Alimentos UPM-FESBAL, como un medio para establecer una colaboración estratégica a largo plazo, con el fin de “Trabajar con la gente”, para conseguir un consumo racional y solidario. Comprender mejor el proceso de generación de desperdicios en los comedores escolares representa una oportunidad clara para la aplicación de medidas frente al desperdicio alimentario, debido a que la infancia es el mejor momento para crear conciencia sobre la importancia de abordar este problema. El desperdicio en plato en comedores escolares es causado por la poca receptividad de los alumnos frente al menú, lo que se ve afectado por factores propios de cada comensal y por factores contextuales. La presente investigación tiene como objetivo aproximar la cantidad de desperdicio en plato en comedores escolares en España e identificar posibles factores condicionantes a nivel contextual, a partir del análisis de 118 comedores escola- res en 14 comunidades autónomas. Los resultados muestran que, a nivel territorial, existen diferencias significativas entre los desperdicios en costa e interior. A nivel de centro educativo, sucede lo mismo entre los desperdicios medidos antes y después de actividades de sensibilización. Finalmente, los resultados muestran que el desperdicio por tipo de menú difiere según la región en la que se ubica el centro educativo, lo que da indicios de la relación entre la región y el grado de aceptación o preferencias por menús.<hr/>Abstract The research is part of a University-Civil Society relationship, which is framed on UPM-FESBAL Food Banks Chair, as a means to establish a long-term strategic collaboration, in order to “Work with people”, to achieve a rational and supportive consumption. A better understanding of food waste generation in school canteens represents a clear op- portunity for the application of measures against it, because childhood is considered the best time to raise awareness about this problem and their impacts. Plate waste in school canteens depends of the student’s receptivity for each menu, which is affected by individual and contextual factors. The aim of this research is to approximate the amount of plate waste in school canteens in Spain and identified possible drivers at contextual level, based on the analysis of 118 school canteens in 14 autonomous communities. The results show that, at a territorial level, there are significant differences between plate waste on the coast and interior. At school level, the same thing happens between the waste measured before and after the awareness campaign. Finally, the results show that the plate waste per type of menu differs according to the region where the school is located, which suggest that the acceptance or student’s preferences for menus are related with the region where the school is located. <![CDATA[VARIACIONES ALTITUDINALES EN IONES DE H Y AL EN EL CONTENIDO DE FE EN SUELOS DE LA SELVA AMAZÓNICA]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200043&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Los suelos varían ampliamente en la Amazonia mostrando gran diversidad, diferentes características morfológicas y propiedades físico-químicas del suelo. Las investigaciones llevadas a cabo en relación a las propiedades del suelo en estas áreas ayudan al conocimiento general de los suelos nativos e inexplorados y proporcionan muestras de control para el estudio del suelo. En la literatura existen importantes investigaciones que estudian los bosques amazónicos en un entorno heterogéneo en relación con el suelo y la topografía. En el estudio actual se recolectaron muestras de suelo de 3 profundidades, 9 localidades y altitudes diferentes en la selva amazónica; y proporciona la visión sobre los efectos de la profundidad del suelo así como las variaciones altitudinales sobre el contenido de Fe y la acidez intercambiable (intercambio iónico H-al). Los resultados indicaron que la altitud, en comparación con la profundidad del suelo, puede desempeñar un papel importante en el contenido de Fe y la acidez intercambiable.<hr/>Abstract Soils vary broadly across Amazonia having a large diversity of soil types, morphological characteristics and physical- chemical soil properties. Research that examines the soil properties of these areas improve the general knowledge of native, unexplored soils and provides promising control samples for soil science. There are important investigations in the literature that examine the Amazonian forests grow in a heterogeneous environment in relation to soil and topography. In this study soil samples of 3 depths and from 9 different altitudinal locations of Amazonian rainforest were collected. The present study provides the insight about the effects of soil depth as well as altitudinal variations on Fe content and interchangeable acidity (H-Al ion interchange). This study indicated that altitude compared to soil depth can play major role in Fe content and Interchangeable acidity. <![CDATA[COMPONENTES DEL BALANCE HÍDRICO EN LOS PÁRAMOS DE JATUNSACHA, ECUADOR]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200052&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El páramo es una zona biogeográfica de alta montaña que comúnmente se extiende entre el límite superior del bosque andino hasta por debajo de las nieves perpetuas. Hidrológicamente este ecosistema presenta una buena regulación de los caudales bases, como resultado de la interacción de los componentes precipitación, humedad del suelo y evapotranspiración, lo que permite el abastecimiento continuo del recurso hídrico para las poblaciones ubicadas en las cuencas medias y bajas de la región Andina. La presente investigación tiene como objetivo evaluar el comportamiento de los principales parámetros que caracterizan el balance hídrico en los páramos de Jatunsacha, con base en la recolección, análisis y procesamiento de la información hidroclimatologica de estaciones ubicadas en los páramos de Antisana, como mecanismo de apoyo en la toma de decisiones para el manejo y conservación de zonas de recarga hídrica de la parte norte del Ecuador. De acuerdo con los resultados, la dinámica del régimen hidrológico en la zona de estudio está determina por eventos de lluvia de baja intensidad, volumen y duración pero muy frecuentes, por un contenido de humedad del suelo entre capacidad de campo y punto de saturación, por una evapotranspiración relativamente baja, por un caudal muy variable que genera un coeficiente de escorrentía bajo y por una percolación alta típico en zonas con geología porosa.<hr/>Abstract The neotropical paramo is a high mountain biome distributed from the upper side of the andean forest to the per- manent snow line of such ecosystems. From a hydrological point of view, this kind of ecosystem is characterized by maintaining a constant amount of base flow, as a result of the interaction of several of its water balance components such as: precipitation; soil moisture and evapotranspiration. Therefore, Andean communities and population located downstream of the catchment are able to count with enough water most of the year. The main objective of this research work is to perform an assessment of the influence of such water balance in the zone of Jatunsacha paramos. This research work is carried out based on the collection, evaluation and processing of hydrologic data from stages located in the zone of the Antisana. Such information will be used as a decision making support tool for the conservation and management of recharge zones in the northern part of Ecuador. In accordance with the obtained results, the dynamics of the hydrologic regime depends on: the frequent occurrence of low intensity, low volume and short duration rainfall events; soil moisture variability at both field capacity and the point of saturation; a relatively low evapotranspiration; a highly variable flow discharge that generates a low discharge coefficient; and, a high rate of percolation which is typical from porous zones such as the volcanic paramo zones. <![CDATA[RESILIENCIA DE LA COMUNIDAD FITOPLANCTÓNICA EN LA LAGUNA ANDINA DE PAPALLACTA Y SUS AFLUENTES, OCHO AÑOS DESPUÉS DE UN DERRAME PETROLERO]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200067&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen En abril de 2003 se produjo un derrame de crudo en la zona de Papallacta (región andina norte de Ecuador), luego del desastre se realizaron labores de biorremediación tanto en la laguna como en sus afluentes. El presente trabajo abordó la comunidad fitoplanctónica como bioindicadora de la calidad actual del cuerpo de agua, considerando 28 sitios en ríos afluentes y en la laguna, tanto en época seca, como en la de transición y lluviosa, desde diciembre 2010 hasta julio 2011. Se identificaron y contabilizaron los géneros de fitoplancton encontrados en cada sitio, abordando paralelalmente la historia natural de cada grupo de algas. Los géneros pertenecieron a tres grupos: diatomeas, cianobacterias y algas verdes; el primero es el grupo con mayor distribución y con los valores de riqueza y abundancia más altos. Las correlaciones entre géneros y variables abióticas presentaron diferencias relacionadas con la estacionalidad. Sin embargo, se observó la constante presencia de géneros indicadores de alta carga orgánica como Synedra y Oscillatoria. Se aporta también información acerca de los géneros que ahora predominan tanto en la laguna como en sus afluentes, y las características que influyen en su distribución y que permiten determinar el estado de salud ecológica de la Laguna de Papallacta, que ahora se la puede catalogar como mesotrófica. La presencia actual de crudo del derrame se concentra en puntos específicos en el fondo de la laguna, permitiendo que la productividad primaria en la zona fótica se desarrolle con normalidad.<hr/>Abstract In April 2003, there was an oil spill in the Papallacta zone (Ecuador: northern Andes), after the disaster bioremediation work was carried out in the lagoon and in its tributaries. We analyze the phytoplankton community as bioindicator of the current quality of the water body, considering 28 places in tributaries and in the lagoon, both in the dry season, transitional and rainy season, from December 2010 to July 2011, we identified and counted the genera of phytoplankton found in each sampling point, also considering the natural history of each group of algae. Diatoms, cyanobacteria and green algae were the major groups, the first of them was the most widely distributed with higher values in rich- ness and abundance. The correlations between genera and abiotic variables showed differences related to seasonality. However, there was the constant presence of certain genera as Synedra and Oscillatoria, high organic load indicators. This research also provides information about the genera that now dominate both in the lagoon and its tributaries and the characteristics that influence their distribution and allow to determine the ecological health of Laguna de Papallacta, now it can be classified as mesotrophic. The presence of oil is restricted on specific points on the bottom of the lagoon, allowing that primary productivity in the photic zone develops normally. <![CDATA[CARACTERIZACIÓN MOLECULAR DEL ADENOVIRUS AVIAR EN POLLOS COMERCIALES DEL ECUADOR]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200084&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El Adenovirus Aviar del grupo I (FAdV-I), es considerado un patógeno de mucha importancia en la industria avícola en el Ecuador y a nivel mundial. La Hepatitis por Cuerpos de Inclusión (IBH) y el Síndrome del Hidropericardio (HPS), son las principales enfermedades asociadas a este virus. A pesar de ser un agente etiológico que por lo general se encuentra relacionado a enfermedades inmunodepresoras como la Anemia Infecciosa de las Aves o la enfermedad de Gumboro, recientes estudios han demostrado la actividad patológica del FAdV-I como responsable primario de estas enfermedades. Desde la década de 1990, se reportaron varios brotes importantes de IBH y HPS en muchos países de América Latina incluyendo el Ecuador, logrando identificar principalmente al serotipo 4 del FAdV-I como agente causal de estos brotes. El objetivo de este estudio fue caracterizar por medio de la Reacción en Cadena de la Polimerasa (PCR) y secuenciamiento de primera generación, los serotipos del FAdV-I que se encuentran circulando en granjas de aves comerciales en el Ecuador. Para esto fueron colectados órganos de pollos de engorde con problemas entéricos de 13 diferentes granjas a lo largo de la zona norte del Ecuador, y posteriormente fueron impregnados en tarjetas FTA para su transporte y procesamiento. 4/13 (30,8 %) muestras fueron positivas a FAdV-I y mediante el secuenciamiento y análisis bioinformático del ADN amplificado por la PCR, se caracterizaron los serotipos 6 y 11 del FAdV-I. Estos datos demuestran la variedad de serotipos del FAdV-I presentes actualmente en granjas avícolas del Ecuador que podrían estar influenciando en el estado sanitario de la industria avícola del país.<hr/>Abstract Fowl Adenovirus Group I (FAdV-I) is considered an important pathogen in the poultry industry in Ecuador and worldwide. Inclusion Body Hepatitis (IBH) and Hydropericardium Syndrome (HPS) are the main diseases associated with this virus. Despite being an etiological agent that is usually related to immunosuppressive diseases such as Chicken Anemia Virus or Gumboro disease, recent studies have demonstrated the pathological activity of FAdV-I as the primary responsible for certain diseases. Since the 1990s, several outbreaks of IBH and HPS have been reported in many Latin American countries including Ecuador, identifying the serotype 4 of FADV-I as the causal agent of these outbreaks. The aim of this study was to characterize by the Polymerase Chain Reaction (PCR) and first-generation sequencing, the FAdV-I serotypes circulating in commercial poultry farms in Ecuador. Several organs of broilers with enteric problems were collected from 13 farms in the northern area of Ecuador, and subsequently impregnated in FTA cards for transport and processing. 4/13 (30.8 %) samples were positive for FAdV-I, and by sequencing and bioinformatic analysis of DNA amplified by PCR, serotypes 6 and 11 of FAdV-I were characterized. These data show us the variety of serotypes circulating in poultry farms in Ecuador that could be influencing the health status of the country’s poultry industry. <![CDATA[DETERMINACIÓN DE LOS VALORES DE REFERENCIA EN EL HEMOGRAMA DE CABALLOS NACIDOS O CRIADOS ENTRE 0 Y 500 M.S.N.M. EN LA REGIÓN LITORAL DEL ECUADOR]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200092&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El presente trabajo se realizó en la región litoral del Ecuador (provincias de Santo Domingo de los Tsáchilas, Manabí, Los Ríos y Esmeraldas), se analizó los hemogramas de 100 caballos criollos clínicamente sanos, mayores a dos años de edad y criados entre los 0 y 500 m.s.n.m los objetivos fueron determinar los valores hematológicos de referencia y comparar los resultados obtenidos con los valores de un estudio previo realizado a más de 3000 m.s.n.m en la sierra centro norte ecuatoriana. Se obtuvieron muestras sanguíneas de animales en reposo, se realizaron análisis de laboratorio con el equipo de auto-hematología Mindray de referencia utilizando el complemento de Microsoft Excel BC2800Vet, posteriormente se obtuvieron los valores “Reference Value Advisor” y la “Prueba Z de la normalidad” para la inferencia estadística. Se prefirió tomar la muestra de caballos criollos ecuatorianos para tener una muestra con parámetros sanguíneos homogéneos y una referencia de esta variedad antes solamente estudiada sobre los 3000 m.s.n.m. Se encontraron los siguientes valores; eritrocitos: 4,90-9,38x106/µL, hematocrito: 24,83-45,10 %, hemoglobina: 8,59-14,87g/dL, VCM: 42,35-55,19fL, HCM: 14,25-18,20pg, CHCM: 32,10-36,70g/dL, glóbulos blancos: 5,64-12,81x103/µL, linfocitos: 1,04-5,85x103/µL, monocitos: 0,20-0,90x103/µL, granulocitos: 2,90-8,26x103/ µL y pla- quetas: 78,10-314,90x103/µL. Al comparar los resultados obtenidos se encontraron diferencias significativas (P&lt;0,05) en el contaje eritrocitos, concentración de hemoglobina, hematocrito y contaje de plaquetas debido a la influencia de la altitud; también se encontró diferencias significativas (P&lt;0,05) en la serie blanca (leucocitos, linfocitos, monocitos y granulocitos) pero esto debido a influencias fisiológicas o patológicas, mas no al efecto altitudinal.<hr/>Abstract The present study was carried out in the littoral region of Ecuador, analyzing the hemograms of 100 horses clinically healthy, over two years of age and reared between 0 and 500 masl, in order to determinate hematological reference values and compare the results obtained with the reference values of a previous study performed to more than 3000 masl, in the Ecuadorian north central sierra. Therefore, blood samples were taken from animals at rest and were submit- ted to laboratory analysis with the Mindray auto-hematology equipment BC2800Vet, and with this information the statistical study was made using Microsoft Excel “Reference Value Advisor” to identify possible references values and to eliminate outlier data. These blood samples were taken from Ecuadorian creole horses in order to maintain a statistical sample with homogeneous blood parameters and a reference of this variety, which has only been studied before over 3000 masl. The following values were identified: erythrocytes: 4.90-9.38x106/µL, hematocrit: 24.83-45.10 %, hemoglobin: 8.59-14,87g/dL, mean corpuscular volume: 42,35-55,19fL, mean corpuscular hemoglobin: 14,25-18.20pg, concentration of mean corpuscular hemoglobin: 32.10-36.70g/dL, white blood cells: 5.64-12.81x103/µL, lymphocy- tes: 1.04-5.85x103/µL, monocytes: 0.20-0.90x103/µL, granulocytes: 2.90-8.26x103/µL, and blood platelets between: 78.10-314.90x103/µL. In the comparison with the obtained results, significant differences were found (P&lt;0.05) in the erythrocytes, hemoglobin, hematocrit and platelets reference values due to the height influence; while significant dif- ferences (P&lt;0.05) were also found in the white series (leukocytes, lymphocytes, monocytes and granulocytes) but this due to physiological or pathological influence and not thanks to the altitudinal effect. <![CDATA[EVALUACIÓN HISTORICA DE INDICADORES PRODUCTIVOS EN VACAS LECHERAS EN SISTEMAS A PASTOREO]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200102&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Se utilizaron datos retrospectivos correspondientes a las lactancias de 300 vacas primíparas y multíparas de raza Holstein, recolectados entre los años 1992-2012 en un lechería-cabaña ubicado de la localidad de Casilda, provincia de Santa Fe-Argentina. Los animales se dividieron en dos grupos: vacas puras (VP, n=120) y vacas con registro de cría (VRC, n=180). Se procedió a confeccionar, en primer término, los diagramas de dispersión resultantes de representar en forma conjunta los valores del índice de leche (Y) y la producción total de leche (X), correspondientes a cada individuo. Se realizaron diagramas de dispersión vinculando los mismos indicadores, pero restringiendo la asociación a las vacas puras y con registro de cría, dentro de cada categoría (baja, media y alta) de producción. Para las vacas puras: vacas de baja producción: r = 0,883; P &lt;0,0001; vacas de producción intermedia: r = 0,577; P &lt;0,0001 y vacas de alta producción: r = 0,391; P = 0,0139.Para las vacas registro de cría: vacas de baja producción: r = 0,739; P &lt;0,0001; vacas de producción intermedia: r = 0,691; P &lt;0,0001 y vacas de alta producción: r = 0,568; P&lt;0,0001. Las pendientes fueron positivas y significativas. Se observó una disminución del valor de la pendiente (P &lt;0,0001) junto con un aumento de la variancia residual con el aumento de la producción de leche. Se concluye que además de los litros totales de leche, debería incorporarse la contribución de otras variables tales como longevidad, eficiencia en la recría y comportamiento reproductivo.<hr/>Abstract Retrospective data corresponding to the lactation of 300 primiparous and multiparous Holstein cows were used, collected during 1992-2012 in farms located in Casilda, Santa Fe province -Argentina. The animals were divided into two groups: pure cows (VP, n = 120) and cows with breeding registers (VRC, n = 180). The dispersion diagrams resulting from the values of the milk index (Y) and the total milk production (X), corresponding to each individual were first prepared. Dispersion diagrams were made linking the same indicators, but restricting the association to pure cowsand with breeding registers within each production category (low, medium and high). For pure cows: low productioncows: r = 0.883; P &lt;0.0001; cows of intermediate production: r = 0.577; P &lt;0.0001 and high production cows: r = 0.391;P = 0.0139. For the cow breeding record: low production cows: r = 0.739; P &lt;0.0001; cows of intermediate production: r= 0.691; P &lt;0.0001 and high production cows: r = 0.568; P &lt;0.0001. The slopes were positive and significant. A decrease in the value of the slope (P &lt;0.0001) was observed along with an increase in the residual variance with the increase in milk production. It is concluded that in addition to the total liters of milk, the contribution of other variables such aslongevity, efficiency in breeding and reproductive efficiency should be incorporated. <![CDATA[MEJORAMIENTO DE LA EFICIENCIA DE LA PROTEINA DE LOS PASTOS EN BOVINOS DE LECHE UTILIZANDO CUATRO FORMULACIONES DE BALANCEADOS]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200115&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La ganadería es la actividad agropecuaria más difundida en el mundo, siendo la principal fuente de alimento el pasto. En esta investigación se evaluó la eficiencia del uso de la proteína bruta (PB) en pastos, utilizando cuatro formulaciones diferentes de balanceados en la alimentación de bovinos. Cuando los pastos tuvieron &gt;18 % de PB, los mejores resultados se obtuvieron con un balanceado 12% de (PB), y los elementos no nitrogenados (ENN) en un 68 % aumentó la producción de leche, disminuyendo el contenido de proteína (p&lt;0,05) y el nivel de nitrógeno ureico en leche (MUN). Por otro lado, cuando los pastos se encuentran entre 14 -18% de PB, se obtuvieron los mejores resultados con balanceados que contienen una (PB) ≤ 14% y los (ENN) ≥ 61%, mejoró la producción de leche y el contenido de proteína (p&lt;0,05) y el nivel de MUN disminuye; mientras que si la (PB) en los pastos &lt;14% requiere una cantidad adicional de (PB) proveniente del balanceado, se obtuvieron los mejores resultados con balanceados de (PB) &gt;al 16% y un (ENN) &lt;57%, aumentando la producción de leche y el contenido de proteína (p&lt;0,05), mejorando el contenido de MUN en leche.<hr/>Abstract Cattle raising is the most difused activity in the world. The main source of feeding is the grass. In this research, the efficiency of the crude protein (CP) in grass was evaluated using four different feed formulations in the cattle feeding. When the grass had &gt;18 % of CP, the best results were obtained with cattle feed of 12% of CP and non-nitrogenous elements (NNE) in a 68 %. It increased the milk production and the protein content, and the milk urea nitrogen(MUN) decreased. On the other hand, if the grass had between 14-18% of CP, the best results were obtained with cattle feed containing CP ≤ of 14% and the NNE ≥ of 61 %. It also improved the milk production and the protein content, and the MUN level decreased. Whereas, if the CP in the grass was &lt;14 %, it required an additional quantity of CP coming from the cattle feed. The best results were obtained with cattle feed with CP&gt;16 % and NNE &lt;57%, increasing the milk production and the protein content, improving the content of MUN in milk. <![CDATA[EFECTO DE LA INCLUSIÓN ALIMENTICIA DE BETAÍNA EN CERDOS EN FASE DE FINALIZACIÓN]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-85962018000200123&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El consumidor de carne porcina demanda de un producto de calidad y con menor contenido de grasa, exigiendo que el nutricionista busque nuevas alternativas en la alimentación del cerdo. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la inclusión dietaria de betaína. Los parámetros productivos y rendimiento a la canal fueron evaluados, un total de 30 de cerdos machos castrados en fase de finalización (Landrace × Yorkshire) fueron alimentadas con una dieta control o con la dieta experimental adicionada con 0.1 % de betaína durante 29 días. El consumo diario promedio de alimento (CDPA) fue similar en ambos grupos (P&gt;0.05). La ganancia diaria promedio de peso (GDP), conversión alimenticia (CA) y rendimiento a la canal (RC) para los cerdos alimentados con la dieta de betaína fue significativamente mayor (p&lt;0.05) en comparación con la dieta no suplementada. El espesor de grasa dorsal (EGD) fue menor en el grupo experimental (p&lt;0.05). La inclusión alimenticia de betaína al 0.1% en fase de finalización mejora la ganancia diaria de peso, conversión alimenticia y disminuye el contenido de grasa de la canal<hr/>Abstract The pork consumer demands a quality product with a lower fat content, requiring the nutritionist to look for new alternatives in the feeding of pigs. The objective of this study was to evaluate the effect of dietary betaine. The per- formance and dressing proportion were evaluated, a total of 30 finishing barrows (Landrace × Yorkshire) were fed a control diet or with the experimental diet added with 0.1% betaine for 29 days. The average daily feed intake (CD- PA) was similar in both groups (P&gt;0.05). The average daily weight gain (GDP), feed conversion (CA) and dressing proportion (RC) in betaine group was significantly higher (p&lt;0.05) compared to the non-supplemented diet. Backfat thickness (EGD) was lower in the experimental group (p&lt;0.05). The dietary betaine inclusion of 0.1% in barrows improves daily weight gain, feed conversion and reduces carcass fat content.