Scielo RSS <![CDATA[Enfoque UTE]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/rss.php?pid=1390-654220220003&lang=en vol. 13 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.senescyt.gob.ec <![CDATA[Physicochemical and biological characterization of leachate from the uncontrolled final disposal site in Tlapacoyan, Veracruz, Mexico]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-65422022000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Uno de los principales problemas en México es la contaminación por lixiviados que se producen en los sitios de disposición final de residuos ya que son altamente tóxicos y dañan a la biota. Esta investigación se centra en determinar las características del lixiviado producido en el sitio de disposición final no controlado del municipio de Tlapacoyan, Veracruz (México). Como resultado, se determinó que los parámetros que producen daño a la biota son nitrógeno total (152.759 mg L-1), mercurio (0.006 mg L-1), cadmio (0.003 mg L-1), cobre (0.052 mg L-1), cromo (0.0731 mg L-1), níquel (0.0524 mg L-1), plomo (0.005 mg L-1) y coliformes totales (&gt;2 400 NMP), al no cumplir al menos una de las normas nacionales e internacionales de límites máximos permisibles. Asimismo, se determinó que el lixiviado producido en este sitio es del tipo maduro y poco biodegradable (DBO/DQO=0.018), por lo que los métodos típicos o de biorremediación no son recomendables para su tratamiento.<hr/>Abstract One of the main problems in Mexico is contamination by leachates that are produced in final waste disposal sites, since they are highly toxic and damage the biota. This research focuses on determining the characteristics of the leachate produced in the uncontrolled final disposal site in the municipality of Tlapacoyan, Veracruz (Mexico). As a result, it was determined that the parameters that cause damage to the biota are total nitrogen (152.759 mg L-1), mercury (0.006 mg L-1), cadmium (0.003 mg L-1), copper (0.052 mg L-1), chromium (0.0731 mg L-1), nickel (0.0524 mg L-1), lead (0.005 mg L-1) and total coliforms (&gt; 2 400 MPN), as they do not meet at least one of the national and international standards of maximum permissible limits. Likewise, it was determined that the leachate produced at this site is of the mature and poorly biodegradable type (BOD/COD=0.018), so that the typical or bioremediation methods are not recommended for its treatment. <![CDATA[Evaluation of the addition of rye (Secale cereale) in the formulation of belgian pale ale craft beer]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-65422022000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Esta investigación se ha enfocado en la utilización del centeno malteado y sin maltear para elaborar una cerveza artesanal estilo Belgian Pale Ale. El objetivo es innovar y explorar los atributos que brinda este cereal, además de evaluar los parámetros fisicoquímicos (color, pH, acidez, grado alcohólico y turbidez), microbiológicos (mohos y levaduras) y sensoriales (sabor, olor, color y textura). Se aplicó un diseño experimental con arreglo bifactorial A*B, con 3 repeticiones por tratamiento y 1 testigo, empleando la prueba Dunnett. En lo que respecta al test sensorial, se aplicó la prueba de contrastes de Kruskal Wallis utilizando el software estadístico SPSS Statistics. De forma tal que se constató que añadir el centeno malteado y sin maltear influyó significativamente en las características evaluadas en la cerveza artesanal, lo que da origen a un perfil propio de una Belgian Pale Ale, con el distintivo toque que brinda el centeno. Los tratamientos más destacados en cuanto al atributo de sabor y textura fue T5 (80 % malta base + centeno malteado); respecto al olor, destacó T1 (90 % malta base + centeno malteado), y en color resaltó T4 (85 % malta base + centeno sin maltear).<hr/>Abstract This research has focused on the use of malted and unmalted rye to brew a Belgian Pale Ale style craft beer. The objective is to innovate and explore the attributes provided by this cereal, in addition to evaluating the physicochemical (color, pH, acidity, alcohol content and turbidity), microbiological (molds and yeasts) and sensory (flavor, odor, color and texture) parameters. An experimental design with a bifactorial A*B arrangement was applied, with 3 replicates per treatment and 1 control, using the Dunnett test. Regarding the sensory test, the Kruskal Wallis test of contrasts was applied using SPSS Statistics software. Thus, it was found that the addition of malted and unmalted rye significantly influenced the characteristics evaluated in the craft beer, giving rise to a profile typical of a Belgian Pale Ale, with the distinctive touch provided by the rye. The most outstanding treatments in terms of flavor and texture were T5 (80% base malt + malted rye); in terms of odor, T1 (90% base malt + malted rye) stood out, and T4 (85% base malt + unmalted rye) stood out in terms of color. <![CDATA[Effect of biochar on the development of banana plants (Musa AAA) in farms with organic and conventional agriculture management]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-65422022000300029&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El interés por el uso del biocarbón en los suelos bananeros ha motivado esta investigación. El objetivo es comparar los efectos de un biocarbón obtenido de la mazorca de cacao en el desarrollo del banano. El trabajo se desarrolló en dos fincas: una basada en un modelo de agricultura orgánica (FO), y otra, en un modelo convencional (FC). Las dosis por tratamiento en cada finca se conformaron de 10 g (T1), 30 g (T2) y 50 g (T3) de biocarbón + biofermento con Trichoderma spp. A esta mezcla se agregó 100 g de SiO2 (FO) y 100 g de urea (FC). Todos los tratamientos fueron aplicados al suelo frente al hijo. El mayor valor de altura de la planta fue de 217.8 cm (FO, T2) y 266.7 (FC, T3). En grosor del pseudotallo, las medias más altas fueron 41.1 cm (FO, T1) y 52.1 cm (FC, T3), registros muy superiores con respecto al control. En peso de racimo y número de manos se obtuvo diferencias significativas (p≤0,05) en ambas fincas. Los resultados revelaron que los tratamientos tienen un efecto positivo sobre el crecimiento de las plantas de banano en comparación con el control en las dos fincas.<hr/>Abstract The use of biochar amendments in banana soils has inspired research with the aim of comparing the effects of a biochar obtained from cocoa pods on banana development. The work was carried out on two farms, one under an organic agriculture model (FO) and the other conventional (FC). The doses per treatment in each farm consisted of 10 g (T1), 30 g (T2) and 50 g (T3) of biochar + bioferment with Trichoderma spp.; 100 g of Si2O (FO) and 100 g of urea (FC) were added to this mixture. All treatments were applied to the soil in front of the son. The highest values for plant height were 217.8 cm (FO, T2) and 266.7 cm (FC, T3), in pseudostem thickness the highest means were 41.1 cm (FO, T1) and 52.1 cm (FC, T3), much higher than the control. In bunch weight and number of hands, significant differences (p≤0.05) were obtained in both farms. The results revealed that the treatments had a positive effect on the growth of banana plants compared to the control on both farms. <![CDATA[Speech recognition based on Spanish accent acoustic model]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-65422022000300045&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El objetivo de este artículo fue generar un modelo reconocimiento automático de voz (RAV) basado en la traducción de la voz humana a texto, a este proceso se lo ha considerado como una de las ramas de la inteligencia artificial. El análisis de voz permite identificar información sobre la acústica, fonética, sintáctica, semántica de las palabras, entre otros elementos que pueden identificar ambigüedad en términos, errores de pronunciación, sintáctica similar pero semántica diferente, que representan características propias del lenguaje humano. El modelo se centró en el análisis acústico de las palabras, proponiendo la generación de una metodología para reconocimiento acústico, a partir de transcripciones del habla de audios que contienen voz humana. Se utilizó la tasa de error por palabra para identificar la precisión del modelo. Los audios son llamadas de emergencia registrados por el Servicio Integrado de Seguridad ECU 911. El modelo fue entrenado con la herramienta CMUSphinx para idioma español sin conexión a internet. Los resultados mostraron que la tasa de error por palabra varía en relación con la cantidad de audios; es decir a mayor cantidad de audios menor cantidad de palabras erróneas y mayor exactitud del modelo. La investigación concluyó haciendo énfasis en la duración de cada audio como variable que afecta la precisión del modelo.<hr/>Abstract The objective of the article was to generate an Automatic Speech Recognition (ASR) model based on the translation from human voice to text, being considered as one of the branches of artificial intelligence. Voice analysis allows identifying information about the acoustics, phonetics, syntax, semantics of words, among other elements where ambiguity in terms, pronunciation errors, similar syntax but different semantics can be identified, which represent characteristics of the language. The model focused on the acoustic analysis of words proposing the generation of a methodology for acoustic recognition from speech transcripts from audios containing human voice and the error rate per word was considered to identify the accuracy of the model. The audios were taken from the Integrated Security Service ECU 911 that represent emergency calls registered by the entity. The model was trained with the CMUSphinx tool for the Spanish language without internet connection. The results showed that the word error rate varies in relation to the number of audios; that is, the greater the number of audios, the smaller number of erroneous words and the greater the accuracy of the model. The investigation concluded by emphasizing the duration of each audio as a variable that affects the accuracy of the model. <![CDATA[Integration of the components of Integrated Pest Management in the cultivation of Pisum sativum in the Huánuco region, Peru.]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-65422022000300058&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La investigación se ejecutó en dos periodos de siembra de Pisum sativum L, campaña agrícola 2019 y 2021, los datos registrados corresponden al periodo 2021 por haberse obtenido similares respuestas al ensayo anterior. El objetivo fue integrar de manera comparativa más de una estrategia de control para regular las plagas en el cultivo. En un diseño de bloques completamente al azar con 3 tratamientos, 4 repeticiones. Siendo los tratamientos: (T0) Sin aplicaciones, (T1) Barreras vivas de Zea mays + trampas a colores + extracto de Ruta chalepensis + cebos tóxicos, (T2) Barreras vivas de Lupinus mutabilis + trampas a colores + Bacillius thuringiensis + cebos tóxicos. Se realizaron las evaluaciones semanales para identificar los insectos y determinar la densidad de cada especie plaga en el cultivo. Todas las parcelas comparten las mismas plagas. En el T2 se registraron los más bajos promedios de cada especie, siendo el Agrotis sp con 0,67 a 2,33 larvas/parcela, Aphis sp entre 1,33 a 4 pulgones/cogollo, Bemisia sp con 5 a 7,33/planta, Epitrix sp entre 4 a 0/planta y Liriomyza trifolii entre 3 a 4 larvas/hoja. Se concluye que la integración de los componentes T2 son los de mayor eficiencia en la regulación de las plagas en el cultivo del frijol.<hr/>Abstract The investigation was carried out in two sowing periods of Pisum sativum L, agricultural campaign 2019 and 2021, the registered data correspond to the period 2021 because similar responses to the previous test were obtained. The objective was to comparatively integrate more than one control strategy to regulate pests in the crop. In a completely randomized block design with 3 treatments, 4 replications. Being the treatments: (T0) Without applications, (T1) Zea mays live barriers + color traps + Ruta chalepensis extract + toxic baits, (T2) Lupinus mutabilis live barriers + color traps + Bacillius thuringiensis + toxic baits. Weekly evaluations were carried out to identify the insects and determine the density of each pest species in the crop. All plots share the same pests. In T2, the lowest averages of each species were recorded, being Agrotis sp with 0.67 to 2.33 larvae/plot, Aphis sp between 1.33 to 4 aphids per bud, Bemisia sp with 5 to 7 per leaf, Epitrix sp between 4 to 0/plant and Liriomyza trifolii between 3 to 4 larvae/leaf. It is concluded that the integration of the T2 components are the most efficient in the regulation of pests in bean crops. <![CDATA[Open data and open government in the regional and local governments of Peru]]> http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-65422022000300068&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El objetivo de esta investigación es realizar una revisión de la literatura para establecer un marco de referencia teórica de la implementación de datos abiertos en las estrategias de gobierno abierto en el Perú. Para el desarrollo del presente artículo se realizó una revisión sistemática de la literatura científica, se tomaron en cuenta artículos de la base de datos de Scopus entre los años 2017 y 2021. Como resultado de este estudio se determinó que existe un gobierno regional y cuatro gobiernos locales que han implementado sus portales de datos abiertos esto representa el 0.26 % del nivel de cumplimiento, además, el nivel de cumplimiento de la dimensión de transparencia del gobierno abierto es de 38.16 %. Se concluye que la Municipalidad Metropolitana de Lima cumple con todos los principios de los datos abiertos y posee una completa implementación en todas las categorías, los cuales pueden ser accedidos en diferentes formatos.<hr/>Abstract The objective of the research is to carry out a review of the literature to establish a theoretical reference framework for the implementation of open data in open government strategies in Peru. For the development of this article, a systematic review of the scientific literature was carried out, articles from the Scopus database between the years 2017 and 2021 were taken into account. As a result of this study, it was determined that there is one regional government and regional governments. That have implemented their open data portals, this represents 0.26 % of the level of compliance, in addition, the level of compliance with the transparency dimension of open government is 38.16 %. It is concluded that the Metropolitan Municipality of Lima complies with all the principles of open data and has a complete implementation in all categories, which can be accessed in different formats.